University Boat Race

Varje år samlas både roddare och åskådare vid Themsen i England för att vara med när den årliga roddtävlingen anordnas mellan universiteten Cambridge och Oxford. Första gången tävlingen utspelade sig var så långt tillbaka som år 1829.

1856 blev University Boat Race också till en årlig tillställning. De som startade den kunde nog inte i sin vildaste fantasi förstå hur stor tävlingen skulle vara två århundraden senare. Tävlingen lockar nämligen hundratusentals besökare något som visar tävlingens popularitet och omfattning. Många menar att det främst är för att det är en sådan klassiker som publiken blir så stor.

De allra flesta som någon gång läst vid något av de två universiteten förstår prestigen som kommer med en vinst. Det är på så sätt snarare rivaliteten mellan de båda universiteten än själva rodden i sig som gjort att det blivit en så stor tillställning. För många är rodden en viktig tradition och lika självklar som att fira jul och påsk. Det finns absolut inga tecken på att University Boat Race kommer att sluta anordnas då intresset för tävlingarna bara verkar öka och har kommit att bli viktig för de båda universiteten.

Det har alltid varit väldigt jämnt mellan de båda universiteten. Totalt sett är det ändå Cambridge som lyckats dra det längre strået med sina 81 vinster mot Oxfords 77. I årets race som avgjordes den 6 april var det däremot Oxford som vann – de var också förhandsfavoriter på bland annat LadBrokes som gav dem låga odds.

Roddtävlingen avgörs först efter en sträcka på 6,8 km vilket är så gott som ett måste för att alla åskådare ska kunna rymmas längs Themsens strandkant. Före den stora tävlingen är det reservåttorna som gör upp men också herrarnas lätta åtta, samt två veteranlag. Även damerna är så klart med och tävlar. På damsidan anordnas det en tävling för damernas åtta, reservåtta och lätta åtta.