Ta hand om din segelbåt nu under vinterhalvåret

Segelbåtsägande är en underbar sak. Du får njuta av naturen, den friska luften och känslan av att vara på öppet hav. Men som alla bra saker kommer det med ett visst ansvar. En av dessa skyldigheter är vinterunderhåll så din båt är redo att gå i vattnet igen till våren.

Ha allt material tillgängligt

Att ta hand om din segelbåt under vintern är inte svårt, men den kräver viss grundläggande kunskap och förståelse för segelbåtar och deras underhåll. Köp hem det du behöver innan du påbörjar vinterunderhållet. Detta inkluderar saker som krympplast, presenningar och andra material du behöver för att skydda din segelbåt från väder och vind.

Olika typer av underhåll

Nästa steg är att påbörja vinterförvaringen. Det handlar i allmänhet om att rengöra båten noggrant både invändigt och utvändigt samt att byta motorolja och kontrollera batteriet. Börja även förbereda din segelbåt för förvaring genom att ta bort all elektronik eller andra värdesaker ombord. Till sist, täck din segelbåt med krympplast eller en presenning för att skydda från vind och snö.

Genom att följa dessa steg försäkrar du att din segelbåt är redo för ännu en säsong av seglingsnöje till våren. Så skjut inte upp vinterförvaringen av din båt – utan igång redan idag.