Stora båtar, små båtar

Sommaren är här och de flesta har nog sjösatt sina båtar vid det här laget. Många är det som ligger ute på hav och insjöar med sina båtar i olika storlekar. Stora båtar oftast i havet och de mindre båtarna vid insjöarna. 

Powerboat

Alla har samma gemensamma intresse att finnas ute på vattnet och njuta av dess omgivning. Vissa vill åka fort medans andra vill segla stillsamt runt kobbar och skär. Det behövs ingen skepparexamen för att föra fram båtar som är mindre än 12 meter, vad som däremot kan vara bra att skaffa ett förarintyg om du ska ut på större öppna vatten. Har du ingen större erfarenhet av sjölivet så rekommenderas du att genomgå i alla fall grunderna och ta förarintyget. Det finns ingen lag som säger att du måste ha intyg för att framföra mindre båtar.

Att ta förarintyg gör dig mer beredd när det gäller att navigera, vilka väjningsregler det finns på sjön och en hel del om sjösäkerhet som är minst lika viktigt som väjningsregler. Med ett förarintyg kan du få rabatter på båtförsäkringen och om du någon gång skulle vilja hyra en båt så kan det vara ett krav från uthyrningsfirman att förarintyg måste finnas för att överhuvudtaget få hyra en båt. För dig som redan tagit förarintyget så finns det påbyggnadskurser som du kan gå för att få behörighet att köra större typer av båtar.