Dags för vinterförvaring

Efter en härlig säsong i vattnet så möts svenska båtägare oundvikligen av vintersäsongen och allt vad det innebär. Båten ska upp ur vattnet och det är dags för vinterförvaring. Är man ny båtägare så kanske man har lika bra koll på vad som ska göras som den mer erfarne ägaren är. Vi tänkte dela med oss av några tips som kan vara bra att ha i bakhuvudet inför vinterförvaringen.

Kontrollera båtens skick

När båten lyfts upp så är det ett väldigt bra tillfälle att kontrollera båtens ytliga skick. Upptäcker du några skador så bör du ta tag i dessa omedelbart. Nu kan du också ta chansen att tvätta av båten ytskikt. Det går alldeles utmärkt att använda en vanlig högtryckstvätt, använd gärna ett rengöringsmedel avsett för båtar. Gå igenom skrovet och tvätta bort eventuella alger eller snäckor innan de växer fast rejält och det blir svårare att få rent.

Förvara din båt säkert

När du har tagit upp din båt så ska du ha tömt båtens vattentank och septiktank ifall den är utrustad med en sådan. Se till att båten står säkert och är ordentligt uppallad, kolla gärna till båten med jämna mellanrum och försäkra dig om att den står stadigt. Båten ska även täckas över med till exempel presenning, när det är gjort så se till att du har någon form av lutning på sidorna så eventuellt snö eller regn kan rinna av istället för att samlas ovanpå och riskera att det hamnar i båten och skapa fuktskador. Det är även viktigt att presenningen inte kan ta vind eftersom den kan kan flyga av och rycka med sig saker. Har du kylskåp i båten så tänk på att rensa ur det så du slipper att det bildas mögel där.